Programació:

Dijous 20 de maig

18:30h

TURANDOT

Gènere: òpera - Duració: 2h 54min
Direcció: Director musical Riccardo Chailly. Director Nikolaus Lehnhoff
Interpretació: Turandot Nina Stemme, Altoum Carlo Bosi, 
Timur Alexander Tsymbalyuk, 
Calaf Aleksandrs Antonenko, Liù Maria Agresta, Ping Angelo Veccia, Pang Roberto Covatta, Pong Blagoj Nacoski, Un mandarín  Robert Bork, Primera sirvienta  Barbara Rita Lavarian, Segunda sirivienta Kjersti Odegaard

Òpera en 3 actes
Tercer acte en l’edició de Luciano Berio
Llibret de Giuseppe Adami i Renato Simoni
Cantada en Italià
Gravada al maig 2015 des del Teatre Alla Scala, Milà

Durada aproximada 02.54:40

SINOPSI

Acte I

Fora del mur de la Ciutat Imperial de Pequín, un mandarí llegeix una proclamació. Informa que la princesa Turandot es casarà amb el primer home de sang real que aconsegueixi resoldre tres endevinalles; qualsevol pretendent que no ho faci serà decapitat. La multitud clama pel cap del Príncep de Pèrsia, l’última víctima de la seva crueltat; però quan apareix, la seva set de sang es converteix en llàstima en veure el seu aspecte pàl·lid i juvenil. Entre la multitud es troba el rei tàrtar destronat, Timur (ara vell i cec), la seva esclava Liù i el seu fill, Calaf. Per a escapar dels seus enemics, han ocultat les seves veritables identitats. Turandot apareix i rebutja les súpliques de clemència de la multitud. No obstant això, com molts abans que ell, Calaf queda tan captivat per la seva bellesa que el seu únic pensament és conquistar-la. Malgrat les súpliques de Liù (que està enamorat d’ell), el seu pare i els ministres de l’Emperador (Ping, Pang i Pong), exigeix que se li permeti colpejar el gran gong, senyal que un nou candidat desitja intentar resoldre les endevinalles. Ni la visió del cap seccionat del Príncep persa impressiona a Calaf, i es precipita a fer sonar tres vegades el gong.

Acte II

En el pavelló del ministre, Ping, Pong i Pa reflexionen sobre el cruel pla de la princesa, que s’ha cobrat la vida de tretze prínceps sol enguany; recorden les seves vides agradables en les seves finques, deixant-se portar pels seus records de temps feliços. El so de les trompetes anuncia el començament de la prova de Calaf.

El venerable Emperador està assegut en un tron a la part alta d’una imponent escala, que descendeix a la plaça enfront del Palau. Ell també intenta dissuadir al “Príncep desconegut”, però en va. Quan apareix Turandot, més bella que mai, explica la raó del seu pla despietat: llevar-li la vida a qualsevol home que la desitgi significa venjar-se del deshonor sofert per la seva avantpassada Lou-*Ling, que va ser raptada, violada i assassinada pels invasors tàrtars molts segles enrere. Dicta llavors les endevinalles, i per al delit de la multitud, Calaf els resol tots. Turandot, derrotada i angoixada, li demana al seu pare que no la lliuri, però l’Emperador ha de complir la seva paraula. Calaf decideix reptar-la amb la seva pròpia endevinalla: si la princesa pot descobrir el seu nom abans del començar el dia, quedarà lliure de la seva promesa i ell morirà.

Acte III

L’escena es desenvolupa aquesta nit als jardins del Palau. Turandot ha bolcat ara la seva ira en la seva pròpia gent, amenaçant-los amb la mort si no aconsegueixen descobrir el nom de l’estrany abans de l’alba. Calaf està segur de la seva victòria i rebutja fermament les ofertes de riquesa, dones i glòria de Ping, Pong i Pang. La multitud victoreja quan Timor i Liù són arrossegats: s’ha vist a Calaf parlant amb ells i els dos presoners segurament han de saber el seu nom. Però fins i tot sota l’amenaça de tortura, Liù (qui afirma que només ella coneix el nom de Calaf) es nega a revelar el secret: l’amor, li diu a Turandot, li dóna forces, i fins i tot la Princesa ha d’aprendre què és l’amor. Després li arrabassa una daga a un dels guàrdies i se suïcida. Commoguda i horroritzada, la gent observa amb profund respecte com s’emporten el cos de l’esclava. Tot sol amb Turandot, Calaf li retreu la seva crueltat, esquinça el seu vel i la besa apassionadament. Turandot confessa involuntàriament la seva por i amor per ell; quan comença el dia, Calaf finalment li revela el seu nom.

Fora del Palau Imperial, Turandot i Calaf apareixen davant l’Emperador. Els Prínceps anuncien el nom de l’estrany: és Amor.
DECCA